DELFZIJL
Circulaire hotspot en biobased locatie van Noordwest Europa

De haven van Delfzijl bestaat uit een buiten- en een binnenhaven. Het oostelijk deel van deze haven is bestemd voor de beroepsvaart en het westelijke deel is gereserveerd voor de pleziervaart. De Handelshaven is bereikbaar via het 6 kilometer lange Zeehavenkanaal. De noordzijde van dit kanaal bestaat uit een schermdijk, waarop 14 van de in totaal 19 windturbines in Delfzijl groene energie produceren. Aan de zuidzijde hiervan liggen diverse laad- en losfaciliteiten ten behoeve van de overslag van chemische producten of grondstoffen voor de chemische industrie.

Chemport Delfzijl

Ongeveer 15% van alle in Nederland geproduceerde chemische producten komen uit Delfzijl. Delfzijl is een industriehaven met een sterk chemisch cluster. De chemische bedrijven zijn als een keten met elkaar verbonden en maken van elkaars producten gebruik. Door de groene energiemix van windturbines, biomassa en waterkracht en de mogelijkheden die het agrarische achterland biedt, ontwikkelt Delfzijl zich tot de biobased locatie van Noordwest Europa.
Sterk agrocluster (Avebe, Suikerunie)
Sterk chloorcluster (AkzoNobel)
Grootschalige opslagmogelijkheden
Veel (groene) energie beschikbaar
Multimodale bereikbaarheid

Recycling

De circulaire economie speelt een belangrijke rol in de economische ontwikkeling van de Groninger zeehavens, met name in Delfzijl. De recycling sector is zeer divers en sterk in ontwikkeling, vooral gedreven door de duurzaamheidsgedachte, de druk op de verbruikseconomie en de schaarste van grondstoffen. Geldt in de recyclingsector vaak nog het ‘nimby’-principe (not in my backyard), Delfzijl stelt juist haar voortuin beschikbaar voor recyclingactiviteiten!
Ruimte; 455 hectares beschikbaar
Synergie / site sharing mogelijkheden
Zwaarste categorie industrie (5.3) toegestaan
Goede logistieke verbindingen
Energie en restwarmte beschikbaar

DELFZIJL

CIRCULAIRE HOTSPOT EN BIOBASED LOCATIE VAN NOORDWEST EUROPA

INDUSTRIEHAVEN

Ongeveer 15% van alle in Nederland geproduceerde chemische producten komen uit Delfzijl. Door de vondst van gas en zout in de regio in de jaren ‘50 van de vorige eeuw ontwikkelde Delfzijl zich als een industriehaven met een sterk chemisch cluster. De chemische bedrijven zijn als een keten met elkaar verbonden en maken van elkaars producten gebruik. Door de groene energiemix van windturbines, biomassa en waterkracht en de mogelijkheden die het agrarische achterland biedt, ontwikkelt Delfzijl zich tot de biobased locatie van Noordwest Europa. Ook afval is steeds vaker een grondstof voor de chemie of er wordt energie van gemaakt. De circulaire economie speelt een belangrijke rol in Delfzijl, dat zich steeds meer ontwikkelt als perfecte locatie voor de recycling- en afvalindustrie.

HAVEN VAN DELFZIJL

De haven van Delfzijl bestaat uit een buiten- en een binnenhaven. De Handelshaven is het logistieke hart van het havengebied en ligt vlakbij het oude centrum van Delfzijl. Het oostelijk deel van deze haven is bestemd voor de beroepsvaart en het westelijke deel is gereserveerd voor de pleziervaart. De Handelshaven is bereikbaar via het 6 kilometer lange Zeehavenkanaal. De noordzijde van dit kanaal bestaat uit een schermdijk, waarop 14 van de in totaal 19 windturbines in Delfzijl groene energie produceren. Aan de zuidzijde hiervan liggen diverse laad- en losfaciliteiten ten behoeve van de overslag van chemische producten of grondstoffen voor de chemische industrie.

FACTS & FIGURES

Overslag 5.857.000 ton (2017)
Oppervlakte: 1.477 hectare
Beschikbaar: ca. 468 hectare
Lengte Handelskade: 850 meter
Diepgang zeehaven: 9 meter
Diepgang binnenhavens: 5 meter
15% van de totale Nederlandse chemieproductie

BUSINESS MANAGERS

SASKIA KOERS
business manager
recycling & waste management
E-mail: s.koers@groningen-seaports.com
Telefoon: +31 (0)6 206 112 55

HENRI KATS
business manager chemicals
E-mail: h.kats@groningen-seaports.com
Telefoon: +31 (0)6 4630 4274

HAVENKAART DELFZIJL

port-map-havenkaart-delfzijl

Klik op de havenkaart om te vergroten.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien